Torrt hår

Torrt hår saknar glans och känns strävt. Det är även sprött och saknar elasticitet , detta innebär att håret är ömtåligt och går lätt sönder. Ett annat kännetecken är att torrt hår tovas lätt. Det är inte helt ovanligt att även hårbotten är torr och kliande.

Där torkas håret ut
Det kan finnas många anledningar till torrt hår. Det kan bero på naturliga orsaker eller vara orsakade av yttre faktorer som hårvård och styling.

Hos en del individer producerar talgkörtlarna producerar för lite fett, detta resulterar i att håret kan bli torrt.

Yttre påverkan är det vanligaste skälet. Hårprodukter och behandlingar som starka schampon, permanenter, färgning, blekning samt andra starka hårbehandlingar kan slita och torka. Stylingverktyg som plattång kan bidra till att ge torrt hår samt förvärra problemet. Det är individuellt hur känslig håret är mot hårprodukter, behandlingar samt stylingverktyg. En del får inga problem medan andra snabbt får torrt hår.

hårvård mot torrt hår
För att rädda ett torrt hår behöver man ofta göra två saker. Du bör se över hur man stylar och behandlar håret. Försök trappa ner eller undvika starka behandlingar av håret om du får problem. Försök att undvika hårfön och plattång.

Testa även att byta hårvårdsprodukter. Om du använder schampo och andra produkter som innehåller starka rengöringsämnen bör du sluta använda dessa produkter.

Schampon som passar bäst för torrt hår är milda schampon som rengör håret utan att ta bort för mycket av de naturliga oljorna. Hårprodukterna bör tillföra håret mycket fukt och oljor samt näringsämnen för att hjälpa till att bygga upp, vårda och verka mjukgörande. Ingredienser att leta efter är naturliga oljor som olivolja eller tea tree oil samt advocado. Försök att hitta schampon som inte innehåller sulfater, ämnet kan förvärra problem med torrhet. Ett bra schampo bör kombineras med ett milt och återfuktande balsam samt inpackningar som tillför mycket näring och naturliga oljor. Pröva även behandlingar med håroljor med jämna mellanrum.

Inpackningar och håroljor kan påskynda återuppbyggnaden av håret och låt gärna inpackningar och oljor verka så länge det är praktiskt möjligt, nyttan blir större ju längre de får verka. Försök att behandla håret med olja eller göra en inpackning två eller tre gånger i veckan.

Hantera håret varsamt

Hur du tvättar håret kan även minska problem med torrt hår. Använd inte för varmt vatten, tvätta håret i ljummet för att minska risken för uttorkning. När du stylar håret bör du helst undvika stylingverktyg som använder värme helt, men de kan användas med försiktighet. Plattång eller locktång bör inte vara varmare än 200 grader och hårfön ska inte vara varmare än 95 grader. Var försiktig med håret efter tvätt och kamma helst inte direkt efter tvätt.