Torr hårbotten

Torr och kliande hårbotten är ett problem som allt för många människor lider av. Hårbotten blir ofta uttorkad och irriterad när det naturliga skyddet på skalpen försvagas.

Varför blir hårbotten torr?
Hårbotten har ett skydd som består av ett lager hornceller som hålls mjukt av ett ämne som kallas för talg. Skalpen är täckt med hårsäckar och har många talgkörtlar som producerar det oljeliknande ämnet som går under namnet talg. Ämnet verkar smörjande för hud och hår samt håller det skyddande lagret på hårbotten mjukt, smidigt och tätt.

Om det skyddande lagret försvagas fungerar inte talgen längre lika effektivt för att smörja och täta. När skyddet försämras blir huden på hårbotten mer sårbar för skadliga ämnen och partiklar som kommer utifrån. Försvagat skydd och mindre smörjning av huden leder till att hårbotten blir torr. Detta kan visa sig genom att du upplever klåda och spänningar samt kan leda till besvär som liknar mjäll.

Behandla torr hårbotten
Torr hårbotten kan orsakas av olika anledningar (se nedan). Viktigt är att du börjar med att använda ett enkelt schampo mot känslig hårbotten utan en massa onödiga tillsatser. Problemen bör succesivt bli bättre om du dessutom är försiktigt med stylingprodukter.

Anledningar
Torr hårbotten är ett vanligt besvär och kan orsakas av många anledningar.

  1. Den vanligaste anledningen är torrt och varmt inomhusklimat. Hårbotten kan vara känslig för låg luftfuktighet eller temperaturförändringar
  2. Frekvent användning av hårfön och överdrivet tvättande. Även starka hårvårdsprodukter samt stylingprodukter kan verka uttorkande och bidra till att orsaka torr hårbotten
  3. Hårvårdsprodukter som håller dålig kvalitet eller är starkt parfymerade kan orsaka torr hårbotten. Produkter som innehåller alkohol och kemikalier kan även reta huden och torka ut huden. Dagligt användande av hårtork eller hårfön kan ofta bidra eller skapa besvären
  4. Hudsjukdomar som psoriasis eller eksem kan vara orsaken bakom torr hårbotten. I vissa fall kan en nedsatt talgproduktion ligga bakom problemen

Samband mellan mjäll och torr hårbotten
Torr hårbotten kan ge upphov till liknande symtom som mjäll. När huden är torr och irriterad kan stora mängder döda hudceller samla sig i hårbotten för att sedan klumpa ihop sig och falla ner.

Mjäll och torr hårbotten kan inte kureras på samma sätt, så för att få bort besvären är det bra att veta hur man skiljer hudflagor från torr hårbotten och mjäll. En tumregel är att mjäll är större, om hudflagorna är större en ett knappnålshuvud är det troligtvis mjäll.

Om flagorna är mindre än ett knappnålshuvud eller i samma storlek som ett dammkorn är det förmodligen torr hårbotten som ligger bakom. Ett annat sätt är att inspektera hårbotten, om man tydligt kan se torra hudflagor rör är det torr hårbotten. Om det är mycket svårt att avgöra om det är mjäll eller inte kan du testa att använda ett mjällschampo mellan en till två veckor, om du märker en förbättring har du mjäll.

Vårda håret och hårbotten
Schampon och andra hårvårdsprodukter mot besvären bör helst vara milda och skonsamma som möjligt. Du bör sluta med dina tidigare hårvårdsprodukter och använda produkter som är anpassade för problem med torr hårbotten. Det kostar mer men ger en förbättring som mer väl kompenserar för den större prislappen.

Produkter mot torr hårbotten är utformade för att återställa balansen och bromsa produktionen av hudflagor. De rengör och vårdar på ett milt sätt så att de inte irriterar huden och tillför fukt för att återställa skyddet i hårbotten.

För bästa resultat ska du välja ett schampo som är milt och återfuktande, samt ett milt balsam som tillför mycket fukt och verkar mjukgörande. Komplettera med vårdande produkter som hårbottenkurer. Exempel på kurer är hårbottengel och andra liknade produkter. Använd bara kurer som är utformade för torr hårbotten som de återställer balansen, vårdar och tillför fukt och näring. Produkterna ger goda resultat, regelbunden användning ger märkbara förbättringar.

Var varsam och försiktig när du tvättar och stylar håret. Undvik att schamponera en torr hårbotten mer än absolut nödvändigt. Var försiktig med värme, använd hårfön och stylingverktyg så lite som möjligt.