Slitet hår

Det är inte speciellt konstigt att slitet eller skadat hår är ett vanligt problem. Håret utsätts dagligen för slitage. Naturliga saker som väder, sol och vind. Styling med verktyg som hårfön och tänger som plattång eller locktång bidrar även till att håret slits. Även täta hårtvättar med schampo och andra hårvårdsprodukter kan även tära på håret.

Hur känna igen slitet och skadat hår
Slitet eller skadat hår saknar glans och känns styvt och strävt. Det får lätt kluvna toppar och är ömtåligt, hårstrån går lätt av. När håret är slitet tovas det lätt och torkar långsamt efter tvätt.

Anledningar
När håret blir slitet beror det på att ett eller flera lager som hårstråna är uppbyggda av har tagit skada av väder och vind, externa faktorer samt kemikalier. En mer detaljerad förklaring innebär att man måste förklara lite om hur ett hårstrå är uppbyggt.

Ett hårstrå består av flera lager. Det yttre lagret kallas för fjällskikt och ytan påminner om fjäll. Fjällskiktet skyddar de inre lagren som står för den största delen av hårstrået. Ett slitet eller skadat hår har oftast skador på fjällskiktet och har sämre skydd. Detta leder till att hårstrået blir skörare och känsligare. Ett mycket skadat hår kan det gå av lättare eller till och med ramla av sig själv. Fjällskiktet kan skadas av allt från väder, sol, regn, styling, täta hårtvättar, kemikalier, hårvårdsprodukter samt föroreningar som avgaser med mera.

Schampo, hårvårdsprodukter och stylingprodukter som innehåller starka rengöringsmedel eller andra kemikalier kan slita på håret och skada skyddet.

Verktyg för styling som plattång, locktång och hårfön bidrar mycket till att slita på håret.
Även kosten kan påverka hårets styrka, en dålig kost gör håret svagare och det slits lättare.

Schampo och hårvård mot slitet hår
Det kan vara lättare sagt än gjort att reparera ett slitet eller skadat hår. Allt beror på hur skadat det är. Om håret är väldigt slitet eller skadorna går in till de inre delarna av hårstrået kan det vara nödvändigt att klippa bort dåliga partier.

Innan sådana drastiska åtgärder vidtas bör du prova att byta hårvårdsprodukter. Börja använda produkter som är anpassat till slitet hår eller som är utformade för att reparera håret. En generell rekommendation är att använda milda schampon som innehåller mycket näring och återfuktande ämnen. Det är särskilt viktigt när du har slitet hår att schampo och andra hårvårdsprodukter tillför näring, fukt och oljor för att hjälpa till att reparera håret.
Schampo och balsam ska helst innehålla vitaminer, proteiner, naturliga oljor samt honung. Du bör även överväga att regelbundet använda inpackningar eller behandla håret med oljor som vårdar och tillför näring och fukt.
En sammansatt behandling med bra schampo och balsam kompletterat med vårdande hårbehandlingar ger ofta bra resultat och kan ge styrka och lyster tillbaka. För att nå bästa möjliga resultat är det viktigt att alla produkter som används kan tränga in djupt i håret och reparera.

Slitet hår är känsligt så var försiktig när du stylar det. Undvik att använda starka stylingprodukter. Använd plattång , locktång samt hårfön så lite som möjligt. Om du ska använda värmeverktyg bör du använda värmeskyddande produkter.

När du tvättar håret ska du försöka att vara så försiktig som möjligt. Tvätta inte håret med för varmt vatten och torka det varsamt. Använd helst inte hårtork.
För att åtgärda kluvna hårtoppar ska du börja med att toppa håret regelbundet. Steg två är att regelbundet använda vårdande produkter som stärker hårets struktur och förhindrar nya kluvna toppar.