Klåda i hårbotten

Ett flertal vanliga besvär och hudsjukdomar orsakar kliande eller irriterad hårbotten. Klåda kan uppträda oavsett om du har normal, torr eller fet hårbotten och kan även orsakas av yttre påverkan. Prova ett 100% naturligt schampo en period för att ta reda på om det är kemikalier i ditt vanliga schampo som orsakar irritation i hårbotten.

Anledningar
Klåda i hårbotten är ett vanligt symtom på flera hudbesvär och hudsjukdomar. Eftersom det finns många potentiella anledningar måste man först identifiera orsaken för att åtgärda besvären på rätt sätt.

  1. Hudsjukdomar som psoriasis ger upphov till torr hud, irritation samt klåda. Det kommer ofta fler symtom är klåda, hårbotten är ofta mycket röd och irriterad samt fjällar mycket. Klådan förekommer under längre perioder
  2. Eksem kan ge klåda i hårbotten. Eksem ger förutom klåda rodnad hud som kan vara mycket irriterad. Svullnad förekommer i samband med eksem samt synliga utslag är inte ovanliga
  3. Om det är troligt att eksem eller psoriasis ligger bakom klådan bör du uppsöka läkare för korrekt behandling
  4. Mjäll och den mer allvarliga varianten seborroiskt eksem är två vanliga hudbesvär som ger klåda i hårbotten

Mjäll
Mjäll orsakas i de flesta fall av svamp som trivs i hårbotten. Svamparna kan ibland orsaka inflammationer och fjällande hud. Symtom på mjäll är att man fäller ovanligt stora hudflagor samt i vissa fall klåda. Storleken på flagorna ska vara större än ett knappnålshuvud. Mjällschampo är en effektiv kur mot mjäll.

Mjäll kan ge upphov till den jobbigare varianten mjälleksem eller som det även kallas seborroiskt eksem. Huden blir ofta röd och inflammerad, och hårbotten är ofta fet. Mjällflagorna är större än vanliga mjäll. Rodnad och fjällande hud kan även sprida sig till öron, näsvingar, ögonbryn, hårfäste och panna. Om symtomen indikerar seborroiskt eksem bör du konsultera läkare, det behövs ofta läkemedel för att åtgärda problemen. Ibland kan mjällschampo åtgärda problemet.

Torr eller känslig hårbotten
De vanligaste orsakerna till klåda i hårbotten är torr hårbotten och känslig hårbotten. Torr eller känslig hårbotten kan orsakas av en rad olika anledningar, allt från nedsatt produktion av talg till reaktioner på hårvårdsprodukter.

Känslig hårbotten
Vissa människor har känslig hud och kan bli uttorkade av starka hygienprodukter som innehåller parfymer, alkohol och kemikalier. Huden i hårbotten kan bli torr och irriterad, detta leder ofta till klåda och obehag.

När det är produkter för hårvård, styling samt hygienprodukter som ligger bakom torrhet eller irritation blir huden inte alltid röd, om rodnad uppstår är den lätt. Om du har otur kan produkterna ge upphov allergiska reaktioner och överkänslighet, detta visar sig med en mer markerad rodnad och ibland kliande utslag.

Torr hårbotten
Det finns många potentiella anledningar till torr och irriterad hårbotten. De vanligaste orsakerna är externa faktorer som hårprodukter, stylingprodukter, förändringar i temperatur samt ändringar av luftfuktigheten. Torr hårbotten ger ofta klåda men ger sällan upphov till mer än lätt rodnad.

  • Dåliga schampon och andra hårvårdsprodukter kan verka uttorkande och irriterande. Produkter som innehåller mycket parfymer, kemikalier samt alkohol verkar uttorkande och irriterande på huden. För täta tvättar av håret kan vara en av orsakerna eftersom rengöringsmedel i schampon kan torka ut hårbotten
  • Hårbotten är känslig för förändringar i temperatur och luftfuktighet. Problemet är särskilt vanligt på vintern. Den vanligaste anledningen till att få torr hårbotten är ett varmt och torrt inomhusklimat. Daglig användning av hårfön eller hårtork samt styling verktyg som använder värme som plattång kan verka uttorkande

Förväxling med mjäll
Torr och irriterad hud kan flaga mycket. Hudflagor kan klumpa ihop sig och faller ner, så torr hårbotten kan ge liknande symtom som mjäll. Flagor som tyder på torr hårbotten är generellt sett mindre än mjäll, de är vanligen i samma storlek som ett dammkorn och är mindre än ett knappnålshuvud.

Åtgärda torr hårbotten och känslig hy
Det är lätt att åtgärda problem med torr hårbotten och känslig hud.

  • Det första som måste göras är att byta hårvårdsprodukter. Använd produkter som är utformade för torr hårbotten eller känslig hud. De är milda och rengör utan att irritera eller torka ut huden och tillför fukt och oljor
  • Komplettera med vårdande och djupt återfuktande balsam. För bästa resultat bör du även använda kurer mot torr hårbotten. De speciellt utformade för att tillföra fukt och oljor samt återställa balansen i hårbotten