Eksem

Eksem i hårbotten är vanligare än vad många tror. Man kan få eksem av allergier, kontakt med kemikalier samt mjäll.

Symtomen kan skilja sig lite beroende vilken sorts eksem det rör dig om, men det finns ett par vanliga tecken. Huden blir ofta röd, torr, fnasig och inflammerad. Klåda är bland de vanligaste symtomen. Där huden är inflammerad är det vanligt att huden fjällar eller att knottror och blåsor utvecklas. Om man kliar mycket på eksemet kan man få sprickor och sårskorpor samt tjock hud som veckar sig.

Mjälleksem
Seborroiskt eksem kan utvecklas från mjäll, och kan även kallas för mjälleksem. Tecken på mjälleksem är att huden är röd och inflammerad samt hårbotten är ofta oljig eller fet. Det finns ofta stora hudflagor i hårbotten. Flagor som faller ner på kläder är oftast större än vanliga mjällflagor. Seborroiskt eksem kan ge upphov till rodnad och fjällande hud vid hårfästet, panna, öron samt näsvingar och ögonbryn. Klåda är vanligt i samband med Seborroiskt eksem.

Om du uppvisar symtomen bör du kontakta läkare för behandling. Ibland kan mjällschampo åtgärda problemen men fungerar inte alltid. Mjälleksem brukar kureras med medel som dödar svampen som orsakar mjäll. Behandlingen kompletteras ofta med kortison som dämpar inflammationen och minskar klåda.

Atopiskt eksem
Atopiskt eksem är ett besvär som förekommer hos personer som är extra benägna att utveckla allergier. Det som gör huden extra torr och skör är genetiska orsaker, så atopiska eksem kan inte ”botas” men det finns många sätt att lindra besvären.

Det är inte alltid så lätt att känna igen atopiska eksem. Eksemen är ofta jämt röda och kan ha en knottrig yta. Med eksemen kommer klåda, och om man kliar mycket uppstår rivmärken och sårskorpor. Skadad hud är känsligare för att infekteras med bakterier. När inflammationen tilltar syns mer rodnad, svullnad och ömhet. Det kan även komma en gul varaktig vätska från såren. Eksemen kan uppträda i hårbotten, hals samt ansikte.

Atopiska eksem är en kronisk hudsjukdom och kan inte botas, men det finns effektiva sätt att lindra eller ta bort besvären. Använd mjukgörande salvor eller krämer minst två gånger per dag, detta förebygger och minskar risken för eksem och skador på huden. För att åtgärda inflammationer och klåda kan man använda salvor och krämer med kortison. Om inget av de tidigare åtgärderna fungerar är det bäst att kontakta läkare för vidare behandling.

Schampon och hårvårdsprodukter bör vara så milda som möjligt och helst inte innehålla starka kemikalier eller parfymer. Välj schampon som är märkt att vara passande för atopiska eksembesvär eller känslig hud.

Allergier och skador
Kontakteksem kan man få på hela kroppen och även i hårbotten. De orsakas av att man har kommit i kontakt med något man inte tål. När detta händer leder det till en allergisk reaktion som bildar eksem.

De visar sig genom klåda, rodnad samt vissa fall svullnad på huden. Kontakteksem hårbotten beror ofta på kemikalier som rengöringsmedel samt andra ämnen i hårvårds eller stylingprodukter. När rodnad och klåda uppstår i hårbotten om du testar nya produkter för styling och hårvård kan det handla om kontakteksem.

För att behandla kontakteksem på rätt sätt bör du ta reda på vad som orsakar utslaget och undvika ämnet. Det kan vara svårt att avgöra vad som utlöser kontaktallergin eftersom reaktionen ofta är fördröjd. Det är därför en bra ide att uppsöka hudläkare och utföra ett allergitest för att vara på den säkra sidan. I vissa fall är det nödvändigt att använda kortisonsalva för att lindra besvär med inflammation och klåda.

Alla kontakteksem är inte allergiska reaktioner. Tät kontakt med ämnen som kan skada det yttre hudlagret som kemikalier, tvål, rengöringsmedel samt lösningsmedel kan orsaka icke-allergiska kontakteksem.

Den vanligaste orsaken till denna typ av eksem är användning av hygien eller hårvårdprodukter som innehåller starka rengöringsmedel eller parfymer eller att håret tvättas för tätt. Problemet åtgärdas bäst genom att tvätta håret mer sällan samt byta till mildare styling och hårvårdprodukter. Det kan dock ta ganska lång tid för eksemet att läka, så under tiden ska du använda schampon och andra hårvårdsprodukter som rengör på ett milt sätt samt återfuktar och vårdar både hår och hårbotten.